Iets goeds doen tijdens de coronaperiode ( + 3 ideeën!)

Iets goeds doen tijdens de coronaperiode ( + 3 ideeën!)

Het wringt. Hoewel ik het liefst mezelf nuttig zou maken in het ziekenhuis, een verzorgingshuis of op een school: ik durf het niet zo goed. Mijn immuunsysteem is, ook nu ik beter ben, niet om over naar huis te schrijven (waarheid of overtuiging?) en ik probeer mezelf daarom zo goed mogelijk te beschermen tegen het virus. Dat maakt het doen van vrijwilligerswerk lastig, maar niet onmogelijk! Voor deze blog heb ik een aantal leuke dingen bedacht die je geheel coronaproof kunt doen om je medemens een hart onder de riem te steken, zoals schrijven naar iemand die gevangen zit, het sturen van kaartjes of koekjes en het promoten van mooie initiatieven op sociale media.

Edit: een paar uur nadat ik deze post online gooide heb ik een baantje in het ziekenhuis aangenomen (uiteraard coronaproof). Blijkbaar wint mijn wil om te helpen en iets goeds te doen toch van mijn overtuiging dat ik het virus niet aan zou kunnen. Tja. I’m nothing if not wispelturig en overenthousiast. Wel veel zin in!

Brieven schrijven aan gevangenen

Toen ik ziek was had ik dit ook, dat gevoel dat ik mezelf nuttig wilde maken, iets goeds wilde doen. Nu maakt het virus dat moeilijker, toen was het mijn eigen energieniveau. Toevallig zag Daan een nieuwsitem over mensen die een gevangene als penvriend hadden. Er kwam een website voorbij, ik zocht het op en vond Ray.

Ray is een man van 35 jaar die voor de rest van zijn vastzit in een gevangenis in de Verenigde Staten. Officieel kreeg hij 80 jaar voor een actie waarvoor je hier nog geen 10 jaar zou krijgen. Heel zuur, maar hij probeert er evengoed iets van te maken en zichzelf te verbeteren. We schrijven al een paar jaar en zijn inmiddels echte vrienden geworden.

Voor gevangenen is het ontzettend belangrijk om contact te houden met de buitenwereld. Ray voelt zich niet thuis in het gevangeniswereldje. Hij probeert zichzelf te verbeteren, maar vindt geen aansluiting bij zijn medegevangenen. Onze brieven doen hem goed en geven hem de gelegenheid om zijn hart uit te storten, iemand aan het lachen te maken, iemand iets te vertellen, kortom: om belangrijk voor iemand te zijn. Schrijven met Ray voelt allang niet meer als ‘vrijwilligerswerk’, en dat heeft het eigenlijk ook nooit gedaan. Het voelt als iets moois dat echt iets toevoegt aan mijn leven, en aan dat van hem.

Pexels.com

Mooie initiatieven promoten op sociale media

Als je dan toch veel tijd op sociale media doorbrengt, gebruik dit dan om mooie initiatieven onder de aandacht te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een goed doel te promoten, duurzame webwinkels in je stories te delen, of door zelf een andere weg in te slaan en hierover te vertellen. Wil je bijvoorbeeld plantaardig(er) gaan eten, of ben je overgestapt naar een milieuvriendelijk wasmiddel? Door dit te delen op sociale media kun je anderen inspireren om hetzelfde te gaan doen of zich er in ieder geval in te verdiepen. Er zijn heel veel manieren om een verschil te maken, en ook om deze initiatieven aan de man te brengen.

Zo ben ik bijvoorbeeld fan geworden van Seepje. Nu we het financieel breder hebben, vinden we het belangrijk om verantwoorde keuzes te maken. Hoe klein die keuze ook is. De producten van Seepje bestaan voor 99% uit natuurlijke ingrediënten en hebben een prijs die wij niet gewend waren, maar die wel eerlijk is. Ik vind het leuk om dit soort producten te promoten, want dat is precies hoe ik op het idee ben gekomen om deze natuurlijke schoonmaakmiddelen te kopen: door de influence van iemand op sociale media. Kun je ook doen met handgemaakte kerstkaarten, veganistische feeststollen of plasticvrije shampoo-bars: net wat jij belangrijk vindt.

Pexels.com

Kaartjes (of koekjes!) sturen naar iemand die niet naar buiten durft

Er zijn genoeg mensen die zich dit jaar eenzaam hebben gevoeld. Denk bijvoorbeeld aan je oma die je maandenlang niet hebt kunnen zien. Chronisch zieken die de deur niet uit durven omdat ze bang zijn dat ze het virus niet aankunnen. Of mensen die elke dag naar het buurtcentrum gingen voor hun portie sociaal contact, en dat nu missen.

Door iemand die het moeilijk heeft en zich eenzaam voelt een kaartje (of misschien nog wel beter: lekkere koekjes van Koeckie) te sturen, kun je zijn of haar dag een stukje fijner maken. Zeg nu zelf: een echt kaartje of een leuk pakketje op de mat is toch veel leuker dan een appje hier en daar? #echtepostiszoveelleuker. Je hebt er echt even tijd aan besteed: je hebt kaartje gekocht of besteld, een mooie tekst bedacht en je bent naar de brievenbus gelopen. Speciaal voor die persoon die nu wel een beetje liefde kan gebruiken. Kleine moeite, groot effect.

Nog leuker: bestel je kaartjes bij een kleine ondernemer. Op Instagram en Etsy vind je tekenaars en grafisch vormgevers die prachtige (kerst)kaarten verkopen. Twee vliegen in één klap: je maakt een dierbare (of onbekende) blij, en de kleine ondernemer doet bij jouw bestelling een dansje door de kamer. Win-win!

Verder lezen:
Altijd blijven leren | Deze twee cursussen ga ik doen
Chronische hyperventilatie | Stoppen met koffie (+ 3 tips!)
Boekreview Jong Burnout van Nienke Thurlings

Weet jij nog een leuke manier om iets goeds te doen vanuit je eigen woonkamer? Laat het weten in de comments! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *