Woensdag Projectdag | tijd maken voor persoonlijke projecten

Woensdag Projectdag | tijd maken voor persoonlijke projecten

Een aantal maanden geleden heb ik woensdag omgedoopt tot projectdag. Het leek me wel een fijne breek in de week en het zou ook betekenen dat ik altijd genoeg ruimte in mijn agenda heb voor mijn eigen hobby’s en projecten. Maandag en dinsdag ben ik aan het werk voor opdrachtgevers, en donderdag en vrijdag ook. Maar woensdag is helemaal van mij.

Waarom Woensdag Projectdag?

Als ZZP’er heb je altijd iets te doen. Je opdrachten moeten worden uitgevoerd, facturen moeten worden opgesteld, je administratie moet worden bijgehouden, ga zo maar door. Daarnaast ben je altijd op zoek naar nieuwe gave samenwerkingen, ben je bezig met het aanleren of oefenen van nieuwe vaardigheden en ben je aan het netwerken. Kortom: genoeg te doen! Maar hou je zo wel tijd over voor je andere projecten?

Dat wilde er bij mij wel eens bij inschieten. Terwijl ik momenteel zoveel toffe dingen te doen heb. Werk gaat – ging! – altijd voor. Na een tijdje structureel te weinig tijd te hebben besteed aan mijn studie, mijn blog of mijn hobby’s wist ik dat ik mijn dagen anders moest indelen. Want hier werd ik niet gelukkig van. Blijven werken, wetende dat al mijn andere projecten stof aan het vergaren zijn… dat wil ik niet meer. Woensdag is daarom altijd Projectdag. Hoewel, altijd? Ik ben er enigszins flexibel in. Soms zijn er omstandigheden die een vaste planning bemoeilijken en komt het beter uit als Projectdag even naar een andere dag verplaatst wordt. Maar Projectdag wordt nooit meer aan de kant geschoven.

Wat doe ik op Woensdag Projectdag?

De laatste tijd begin ik de woensdag met een uurtje lezen en ga ik daarna vaak wandelen in het bos met mijn vader en zijn hond. Soms, vooral nu er verdrietige dingen gaande zijn in mijn familie (waar ik later meer over vertel), ga ik daarna ook nog even mee naar mijn opa. Maar de middag staat helemaal in het teken van mijn projecten. Eerst ga ik een paar uur studeren en schrijf ik een aantal artikelen voor deze blog. Soms werk ik aan mijn fotografie-skills en doe ik wat fotobewerking. ’s Avonds maak ik tijd om lekker te lezen in een boek over zelfontwikkeling. Op dit moment ligt Jong Burnout van Nienke Thurlings nog steeds op mijn nachtkastje.

Verder lezen: Boekreview Jong Burn-out van Nienke Thurlings

Door van een vaste dag mijn projectdag te maken, weet ik zeker dat ik toekom aan dingen die belangrijk voor mij zijn. Hoe druk ik het ook heb. Het is een dag die echt van mij is. Elke woensdag word ik dan ook blij wakker. Ik heb zin in deze dag. Het is daarom mijn plan om nog meer tijd vrij te maken voor mijn projecten, zodat ik elke dag vrolijk en energiek wakker kan worden. Hoe ik dat ga combineren met mijn opdrachten is nog even de vraag, maar met een beetje puzzelen kom ik er vast wel uit.

Wandelen kan prima gecombineerd worden met fotografieskills oefenen. Win-win!

Mijn lopende projecten

Ik ben altijd met allerlei dingen bezig. Dat vind ik een fijne manier van leven. Noem me een multi-passionate. Ik ben tegelijkertijd een vaak overenthousiast, een stresskip en iemand die vrijwel nooit met bakken energie wakker wordt. Daarom is het zaak om al mijn projecten goed in te plannen en te verdelen over de dagen, zodat ik overal aan toe kom. Hier ben ik momenteel allemaal mee bezig:

Cursus Voeding en Gezondheid van de Open Universiteit. Van deze cursus word ik zo blij. Je leert tot op celniveau wat voeding met je doet, hoe het zit met vetten, eiwitten en koolhydraten en hoe je voor jezelf (en anderen) een goed dieet kunt opstellen. Ik vind het heerlijk om me helemaal onder te dompelen in deze informatie. Het liefst studeer ik elke dag, de hele dag.

Verder lezen: waarom ik het zo eng vind om weer te gaan studeren

Cursus fotografie. Toegegeven, aan deze cursus heb ik helaas nog niet veel tijd besteed. Ik denk dat het komt omdat dit meer een hobby-cursus is in plaats van een opleiding-cursus zoals Voeding en Gezondheid. In mijn hoofd komen hobby’s nog steeds op de tweede plaats. Ondanks dat ben ik van plan om de cursus weer op te pakken en lekker met mijn camera aan de slag te gaan.

Zelfontwikkeling. Ik heb altijd een zelfhulpboek op mijn nachtkastje liggen. Momenteel lees ik over burn-out en over productiviteit. Ik leer hier heel veel van en wil er eigenlijk meer tijd voor vrijmaken. Zeker in de herfst, waarin ik meer slow living in mijn leven wil integreren, geef ik mezelf alle ruimte om lekker te lezen.

Verder lezen: Boekreview Big Magic van Elizabeth Gilbert

Mijn blog. Het liefst publiceer ik twee tot drie blogs per week op vaste dagen. Nu mijn leven een beetje anders loopt vanwege familieomstandigheden en een verhuizing lukt dit niet altijd. Ik moet leren om dat niet erg te vinden en lief voor mezelf te zijn. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijkertijd. En in moeilijke tijden is het best een goed idee om meer rust te nemen, in plaats van per se een blog te plaatsen omdat je dat van jezelf moet. Ik plaats nu blogs wanneer ik kan en energie heb, maar zodra alles weer een beetje rustiger is, wil ik hier meer structuur in aanbrengen.

En jij? Maak jij genoeg tijd voor je hobby’s en projecten? Laat het weten in de comments! πŸ™‚

Deze blog bevat een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld verdien als jij een aankoop doet via mijn link, zonder dat jij daar meer voor betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *