Boekreview Jong Burnout van Nienke Thurlings

Boekreview Jong Burnout van Nienke Thurlings

Als je veel leest en schrijft, dan kom je soms een boek tegen waarvan je wilde dat je ‘m zelf had geschreven. Omdat het alles onder woorden brengt wat jij voelt, op een manier waarop jij het ook zelf had kunnen zeggen en het je precies geeft wat je op dat moment nodig hebt. Jong Burnout is dat voor mij.

Je hoeft niet ‘jong’ te zijn om iets aan dit boek te kunnen hebben. Nienke schreef Jong Burnout naar aanleiding van haar eigen burn-out, waar ze op haar 24ste in terecht kwam. Maar alle tips en ervaringen zijn ook prima te gebruiken als je jezelf niet al te jong meer vindt. Toen ik over het boek vertelde, vroeg mij moeder ‘m meteen te leen. Zij, net als ik, is iemand die nog wel een aantal verbeteringen kan aanbrengen in haar stressmanagement en zichzelf veel meer mag gunnen. Dit is een boek voor iedereen die zijn of haar leven niet helemaal onder controle heeft, die zich geleefd voelt, die contact met de diepste kern kwijt is of nog maar net begint te vermoeden dat er veel teveel stress onder het oppervlak zit, wat op een gegeven moment tot burn-out of ziekte kan leiden.

Vind je energie terug door middel van vijf stappen

Jong Burnout is verdeeld in vijf stappen. De eerste stap gaat over het accepteren van je burn-out. Accepteren dat het echt even niet goed met je gaat en het anders moet. Alleen dan kun je namelijk verder. Als je het niet accepteert, dan blijf je steken en blijf je knokken voor iets wat eigenlijk niet (meer) werkt. Kleine kans dat je hier heel gelukkig en energiek van wordt. Heb je eenmaal geaccepteerd dat er echt iets moet veranderen, maar zit je nog steeds bizar laag in je energie, dan kom je bij stap twee uit: balans en structuur aanbrengen. Rust, reinheid en regelmaat. Slaap zestien uur per dag als je dat nodig hebt, maar weet ook dat je op een gegeven moment weer een ritme moet gaan aanhouden.

Dan ga je door naar stap drie: de connectie met je lichaam herstellen. Als je lang zwaar over je grenzen bent gegaan, dan kan het heel goed zijn dat je geen idee meer hebt van waar je voeten eigenlijk staan. Je hebt te lang in je hoofd geleefd. Misschien heeft je hart nog een tijdje geschreeuwd, gehuild en gefluisterd, maar net als ieder ander geeft deze het na een tijdje op en zegt niets meer. Je leert weer luisteren naar je hart, naar je lichaam. Dit is de tijd om jezelf te geven wat je nodig hebt. Je herprogrammeert je brein, zodat die precies weet waar het aan toe is en een beetje stress kan loslaten.

Stap vier: zelfliefde. Het nieuwe uitgangspunt voor je leven. Hoe zit het eigenlijk met je zelfliefde? Vind je jezelf leuk? Heb je je waardering voor wie je bent? Voor je talenten, je eigenschappen, de dingen die je doet? Heb je helder wie je bent en waar je naartoe wilt? Deze stap leert je op je intuïtie te vertrouwen, stil te zijn en in jezelf te keren om te weten wat je nodig hebt. Wat je dromen zijn. Wat je wilt leren en waar je over een tijdje wilt zijn.

Get your fire back: geef je leven opnieuw vorm

De laatste stap: get your fire back. Je kunt het je bijna niet voorstellen als je midden in een burn-out zit, maar als je de tijd neemt en het goed aanpakt, dan kun je echt je energie weer terugkrijgen. Meer energie dan je had, zelfs. Nu is het zaak om de connectie met jezelf en je diepste kern te behouden. Want je wilt niet nogmaals in een burn-out terecht komen. Die hel nooit meer. Geef jezelf toestemming om nieuwsgierig te zijn, om niet altijd te hoeven presteren, om van het proces te genieten. Om je leven opnieuw vorm te geven. En vlieg.

Ik vind Jong Burnout een dikke aanrader. Zelfs als je niet direct aan de grond zit, maar vermoedt dat je een verkeerde weg hebt ingeslagen. Als je denkt dat je best een beetje meer zelfliefde kunt gebruiken en je wilt leren vertrouwen op waar je heen gaat. En of ik dit boek meteen wil uitlenen aan mijn moeder? Hm, ik weet het niet. Ik denk dat ik ‘m zelf nog wel even bij me wil houden. Misschien wil zij haar eigen exemplaar ook wel standaard op haar nachtkastje hebben liggen. Om even in te kijken als je het nodig hebt. Je kunt Jong Burnout hier vinden: KLIK!

Ook leuk: Boekreview Big Magic van Elizabeth Gilbert

Deze blog bevat een affiliate link. Dit betekent dat ik een beetje verdien als jij via mijn link een aankoopt doet, zonder dat jij daar meer voor betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *