Boekreview: Big Magic van Elizabeth Gilbert

Boekreview: Big Magic van Elizabeth Gilbert

Ik weet het nog heel goed. Ik was zestien en ik schreef een boek. Als ik die nu terug zou lezen, dan zouden de rillingen waarschijnlijk over mijn rug lopen. Daarom doe ik dat ook niet – maar hé, best wel een badass move van mijn onzekere, stille, vroegere ik. Ben ik heel trots op – de move, niet necessarily het boek. Wat ik me vooral goed voor de geest kan halen zijn die late avonden. Ik schreef tot diep in de nacht, niet omdat ik dat wilde, maar omdat ik zo geïnspireerd was dat ik niet kon stoppen. Mijn vingers vlogen over het toetsenbord en achteraf kon ik bijna niet geloven dat ik dat stuk geschreven had. Het was als een droom. En dat, lieve lezers, is wat Elizabeth Gilbert bedoelt met Big Magic.

De kunst van creatief leven

Creatief leven. Het lijkt me zo fijn. En ik ben er ook al bewust mee bezig, want ik ben tekstschrijver van beroep en houd daarnaast deze blog bij. Ik heb periodes waarin ik fanatiek dekens haak, heb een keer handenvol geld uitgegeven aan kralen (die ik nog steeds heb, iemand interesse?) om sieraden te gaan maken, en nu staat fotografie al een tijdje bovenaan mijn lijstje met creatieve hobby’s. Daar maak ik tijd voor, want creatief bezig zijn maakt me blij. Creatief leven is heerlijk. Ik zou niet anders willen. Ik wil er alleen maar meer van.

Hier schreef ik al iets over je bed uit moeten omdat inspiratie op de meest onmogelijke momenten bij je aanklopt.

Er zijn natuurlijk ontelbaar veel vormen van creatief leven. Je kunt schilderen, bloemen drogen, knutselen, nieuwe recepten uitproberen, een andere kledingstijl kiezen, je huis opnieuw inrichten, een tattoo nemen, een cursus over het een of ander doen. Noem het maar op. Soms zijn dingen die helemaal niet kunstzinnig lijken voor jou wel deel van een creatief proces. Ik voel me namelijk ook heel creatief als ik bezig ben met mijn SEO kennis oppoetsen. Dat klinkt enigszins saai, maar die kennis gebruik ik weer op creatieve manieren, waardoor ik het leren zelf ook als creatief zie.

Big Magic: een magisch boek vol creativiteit

Toegegeven: Big Magic is niet voor elke nuchtere Hollander weggelegd. Maar als je jezelf wilt onderdompelen in de magische wereld van Liz Gilbert – je weet wel, die van Eat Pray Love – dan doe je er goed aan om jezelf er helemaal voor open te stellen. Neem het allemaal in je op. Laat het even bezinken. Lees het opnieuw. Spirituele uitspattingen en alles.

Want jongens, wat is dat een heerlijke wereld. En wat is Big Magic een heerlijk boek. Ik heb er niet alleen ontzettend van genoten – Gilbert’s schrijfstijl is fantastisch – en om gelachen, maar ik heb er ook veel van geleerd. En ik heb daarnaast gezien dat ik veel dingen op zich al best ‘goed’ doe. Neem deze website. Ik – oké, mijn vader – hield deze domeinnaam al een tijdje vast. Maar ik deed er niets mee, want ik wist niet precies hoe het eruit moest zien. Totdat ik het opeens wel wist. Een idee klopte bij me aan en ik wist dat ik er iets mee moest. Ging ik toen klooien met de kleuren, me focussen op details als lettertype en dingen uitstellen onder het mom van perfectionisme (wat volgens mij, en volgens Gilbert, eigenlijk gewoon angst op hakken is)? Nee. Ik slingerde een half afgemaakte website online, want toen ik eenmaal wist wat ik wilde schrijven, had ik geen tijd meer verliezen. Niet nu ik de inspiratie had waarnaar ik al die tijd had gezocht. Ik wilde gewoon schrijven. De rest komt later wel (of niet).

Slinger het gewoon de wereld in

Niet iedereen is het erover eens, maar ik ben er wel voorstander van: bedenk wat je wilt doen, doe je uiterste best en gooi je project dan gewoon de wereld in. Hoe dit wordt ontvangen is niet jouw zaak. Misschien wordt het een groot succes, misschien vinden een aantal mensen het wel leuk. Of misschien ziet de hele wereld jouw geliefde project compleet over het hoofd. Het maakt niet uit. Jij hebt je ding gedaan en gaat nu verder met andere dingen. Dat is creatief leven. En dat is heel fijn. De uitkomst maakt niet zoveel uit. Jij hebt iets gemaakt, je hebt plezier gehad en wie weet heeft iemand er nog iets aan. Grijp inspiratie bij de lurven zodra deze op het toneel verschijnt. Want je weet nooit wanneer dit grappige onzichtbare wezentje je weer verlaat. Wat je wel weet is dit: inspiratie houdt van plezier. Dus maak plezier, en inspiratie zal je regelmatig komen opzoeken.

Ook leuk: Lianne Keemink over dat het ook telt als het niet groot(s) is.

Wat vind ik van Big Magic?

Ik denk dat het al duidelijk is, maar ik vind Big Magic een ontzettend fijn boek. Een aanrader! Vooral voor de creatievelingen onder ons (die kunnen lezen dat zelfs een wereldberoemd schrijfster nog weleens met onzekerheden en inspiratieloze tijden worstelt), maar ook voor iedereen die graag een beetje meer creativiteit in zijn of haar leven wil. Heb je zin om je creatieve talenten te ontwikkelen, of misschien gewoon wat vaker een interesse te volgen? Dit boek helpt je op weg. Je kunt ‘m hier vinden:

Paperback | Nederlandse vertaling | e-book

Deze blog bevat een affiliate link. Dit houdt in dat ik een beetje geld verdien als je via mijn link een bestelling plaatst (zonder dat dit jouw extra kost!).

2 gedachten over “Boekreview: Big Magic van Elizabeth Gilbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *