Wakker liggen door inspiratie en ideeën? 3 tips!

Wakker liggen door inspiratie en ideeën? 3 tips!

Eens in de zoveel tijd gebeurt het: ik ga naar bed om te slapen, maar word wakker gehouden door allerlei toffe ideeën en leuke plannen die door mijn hoofd vliegen. Bakken vol inspiratie. Nachten achter elkaar. Over het algemeen heb ik mijn beste blog- en tekstschrijfideeën op het moment voordat ik in slaap val. Ik ben lekker aan het doezelen en schrik opeens wakker met een belangrijke gedachte. Kan een zin zijn, een marketingstrategie, een onderwerp. Niet altijd even handig, en soms laat ik deze plannetjes gaan omdat ik slaap op dat moment meer zie zitten dan koortsachtig halve woorden in mijn notitieboekje opschrijven. Maar er zijn ook momenten dat ik er echt niet onderuit kom. De ideeën blijven maar komen, ze stapelen op en zijn te waardevol om te laten gaan. Dan zit er niets anders op dan grommend uit bed stappen om er toch iets mee te gaan doen.

Als een idee komt aankloppen

Elizabeth Gilbert van Eat Pray Love en Big Magic heeft hier een mooie (toegegeven: ietwat zweverige) theorie over. Zij ziet ideeën als levende entiteiten die altijd om ons heen bewegen, op zoek naar mensen die iets met hun inspiratie kunnen en willen doen. Een idee kan bij je aankloppen op momenten dat jij daar helemaal niet op zit te wachten – als je probeert te slapen na een lange dag werken, ik noem maar wat – en je kunt deze daarom afwijzen, maar je loopt dan wel het risico dat het idee geen tweede poging doet om je aandacht te trekken. En verdwijnt. Op zoek gaat naar iemand die wel ontvankelijk is. Soms, echter, blijft een idee het proberen. En proberen en proberen en proberen. Alsof ‘ie per se jou moet hebben. Dat zijn de momenten waarop je weet: ok, ik had een ander plan voor deze dag (of nacht), maar blijkbaar kom ik er niet onderuit, want hier moet ik echt iets mee. Je stelt je open, accepteert dat je morgen moe bent of dat je je eerdere plannen even moet parkeren, en je gaat aan de slag.

Pexels.com

Lig jij ook regelmatig wakker met een hoofd vol inspiratie? Ik heb drie tips voor je!

Tip 1: braindump

Ok, soms komt het echt niet uit. Je wilt gewoon slapen, klaar. Het kan in zo’n geval helpen om alles even snel op te schrijven. Ik ben inmiddels zo vaak uit bed gekropen om iets op te schrijven dat ik nu standaard een notitieboekje op mijn nachtkastje heb liggen waarin ik half slapend iets kan neerpennen. Dan is het uit mijn hoofd, staat het op de planning voor morgen en kan ik met een beetje geluk de rust weer vinden om te gaan slapen. Soms heb ik een halve blogpost bedacht en typ ik deze even snel op mijn telefoon, maar liever niet want:

Tip 2: ga niet scrollen!

Even opschrijven is prima, maar ga niet – ik herhaal – ga niet scrollen op je telefoon. Daar wordt je brein namelijk weer helemaal wakker van en dan duurt het nog langer voordat je in slaap valt. Als je net als ik bent, dan volg je ook nog eens allemaal inspirerende mensen op je sociale media, waardoor je alleen maar meer hyped wordt. Niet handig. Ga met een kop thee een fijn boekje lezen, probeer te ontspannen en het idee tijdelijk uit je hoofd te zetten.

Tip 3: geef eraan toe

If all else fails…. geef er dan gewoon aan toe. Inspiratie laat zich niet altijd vangen, dus doe er iets mee wanneer je kan. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik mag mijn dag geheel naar eigen behoefte invullen. Dit is misschien meer een tip voor de ZZP’ers onder ons, want als jouw wekker om half zes afgaat en je baas het niet op prijs stelt als je ergens halverwege de middag komt binnen wandelen, is dit wellicht niet zo’n goed idee. Het maakt mijn opdrachtgevers niet uit of ik netjes om acht uur ’s ochtends voor mijn computer zit of om half drie ’s nachts stukjes zit te typen. Als er maar een goed stuk ingeleverd wordt. Als ik de slaap echt niet kan vatten en het te hard stormt in mijn hoofd, dan is het soms het beste als ik al die ideeën meteen ga uitwerken. Je bent de volgende dag moe, en je moet dit zeker niet te vaak doen, maar als je toch wakker ligt kun je er maar beter iets van maken, toch?

Ook leuk: waarom ik tekstschrijver ben geworden.

Wat doe jij als je niet kunt slapen door aanhoudende gedachten en ideeën? Heb jij een gouden tip? Laat het weten in de comments! 🙂

Deze blog bevat een affiliate link.

2 gedachten over “Wakker liggen door inspiratie en ideeën? 3 tips!

  1. Herkenbaar! Het overkomt mij best wel eens dat ik in bed lig en mijn hoofd volschiet met geweldige ideeën. Ik probeer dan eerst altijd om het ‘te parkeren’ tot de volgende ochtend. Werkt dat niet dan ga ik er toch wel even uit om het uit mijn hoofd te schrijven. Soms helpt een eenvoudige braindump dan al, soms is er meer voor nodig en schrijf ik het uitgebreider eruit.

    1. Ja, precies! Het is mij echter al vaak overkomen dat ik goede ideeën toch kwijt ben de volgende ochtend, dus ik neem dat risico niet meer zo vaak. Maar soms heb je er gewoon echt even geen zin in 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *