Hoe je een rotdag goed afsluit – uit je comfortzone

Hoe je een rotdag goed afsluit – uit je comfortzone

Om eerlijk te zijn: het was niet zo’n beste week. Ik maak dan ook geen weekoverzicht, want daar wordt niemand blij van. Door mijn activiteiten niet goed te doseren liep ik deze dagen met een overspannen gevoel rond. Ik ken dat gevoel. Het betekent oppassen. Dat heb ik dan ook gedaan. Een weekje zonder afspraken, alleen lekker werken en verder een beetje doen waar ik zin in had. Is sowieso een goed idee met deze temperaturen. Ik begon me langzamerhand wat beter te voelen. Toch stond ik donderdag op met spanning, zenuwen en het gevoel dat het nooit meer goed zou komen. Uiteindelijk lukte het om mijn dag met een heel andere mindset af te sluiten. Hoe? Door uit mijn comfortzone te stappen.

In het kort:

– We hebben allemaal weleens een rotdag, maar als het te vaak gebeurt is het wel verstandig om even bij jezelf na te gaan hoe het eigenlijk met je gaat.
– Het kan in zo’n geval goed zijn om iets te doen wat volledig out of character is. Verras jezelf (en anderen)!
– Zwemmen in natuurwater is best oké.

Je grenzen voorbij

Ik heb het liefst een heel druk leven. Lekker veel kleurige hokjes in mijn agenda en veel activiteiten. Sportlesje hier, gezellig uitje daar, nog even een cursusje pakken. Ik ga het liefst tienduizend kilometer per uur want er is zoveel te doen en ik vind het allemaal zo leuk. Maar. Ik heb ook een lichaam dat vrij veel rust nodig heeft en zich zo nu en dan geroepen voelt om op de rem te trappen. Hoe hard? Dat heeft alles te maken met hoe snel ik over mijn eigen grenzen heen vlieg. Ik weet precies wanneer ik te ver ben gegaan: ik ga dan namelijk hyperventileren. Is niks mis mee. Is mee te leven. Alleen je moet wel even weten hoe. En ook: hoe je het voorkomt.

En natuurlijk kwam het allemaal goed. Dat wist ik ook wel. Maar soms overvalt dat gevoel je, dat je dingen niet meer zo leuk vindt en niet zo’n zin hebt in de dag. Je wilt gewoon slapen. Je bent gewoon moe. Het is dan best goed om een paar dagen – of langer – volledige rust te nemen. Heel goed zelfs. Maar soms is het ook een idee om even iets heel anders te doen dan je normaal gesproken doet. Om eruit te breken. Inspiratie op te doen.

Pexels.com

Uit mijn comfortzone: zwemmen in natuurwater

Ik had dus helemaal geen zin in de dag en voelde me naar. Eigenlijk had ik een accountability call met Sabine, maar zat te hyperventileren voor mijn computer, dus verplaatste dat toch maar even naar een betere dag – die overigens nog moet komen. Na een tijdje lukte het om wat te studeren en te werken, maar voor mijn werk heb je ook inspiratie nodig en daar ontbrak het even aan. Ik moest iets doen, even eruit. Dus toen Daan voorstelde om een stuk te gaan fietsen (niet mijn hobby) en in een meertje te gaan zwemmen (natuurwater vind ik eng), hoorde ik mezelf ja zeggen.

Daan keek daar wel even van op, maar liet zich dat geen tweede keer zeggen en zo zaten we even later op de fiets richting Akersloot. Het was zonnig en warm. Ik kende de weg niet. Het was fijn om heel ergens anders te zijn. Eenmaal bij het meer moest ik even acclimatiseren voordat ik het water in durfde, maar ik deed het wel en het was heerlijk. Echt heel leuk. We zwommen een tijdje rond, aten pastasalade in het gras en fietsten terug. En ik voelde de inspiratie weer stromen. De volgende ochtend had ik veel meer zin in de dag. Het schrijven ging veel makkelijker en ik was veel blijer. Vastzitten in een net van waterplanten is nog steeds geen favoriete bezigheid, maar ik zou het best vaker willen doen. Had ik van tevoren zin om iets te gaan doen wat niet helemaal mijn ding is? Nee. Ben ik blij dat ik het wel heb gedaan? Ja!

Stap jij graag uit je comfortzone?

Sowieso ben ik gek op uit mijn comfortzone stappen. Was ik niet altijd en ik vind het regelmatig nog steeds heel vervelend dat ik dat van mezelf moet, maar na een tijdje kreeg ik zo’n genoeg van mijn oude, kleine wereldje dat ik bewust die keuze heb gemaakt. Soms moet ik door heel veel weerstand en doe ik het alsnog niet, maar als je de instelling hebt om nieuwe dingen zo vaak mogelijk gewoon te doen, dan kom je heel ver. Daar schrijf ik vast later nog een stukje over. Wil jij ook vaker uit je comfortzone stappen? Hier kun je een grappig lijstje vinden van allerlei dingen die je zou kunnen ondernemen! En laat vooral weten in de comments hoe jij je dag omdraait als het even niet meezit 🙂

2 gedachten over “Hoe je een rotdag goed afsluit – uit je comfortzone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *