Waarom ik tekstschrijver ben geworden

Waarom ik tekstschrijver ben geworden

Toen Emel, a.k.a. De Content Coach, mij in een mailtje vroeg wat ik doe en waarom, moest ik daar even over nadenken. Ik ben hier eigenlijk toevallig beland, in tekstschrijversland. En ook weer niet, want schrijven doe ik al vanaf een hele jonge leeftijd.

Ik, een ondernemer?

Nooit had ik gedacht dat ik mijn eigen onderneming zou beginnen. Ik zag mezelf niet als ‘ondernemend’. Grappig hoe je kunt veranderen, want nu zie ik mezelf wel zo. Vroeger wilde ik psycholoog worden (dat idee woont trouwens nog steeds ergens in mijn achterhoofd), maar toen werd ik ziek en moest ik mijn studie opgeven.

Toen ik ziek werd, dacht ik dat ik nooit meer iets zou worden. Huisvrouw misschien. Moeder, hopelijk. Maar elke gedachte in de richting van werk of carrière drukte ik weg, omdat ik me gewoon niet kon voorstellen dat ik ooit weer beter zou worden. Dat ik genoeg zou herstellen om te gaan werken en aan vaardigheden te werken. Om ergens echt goed in te zijn.

Toen ik herstelde, zocht ik een baantje waarbij ik mijn eigen rooster kon indelen. Ik ging werken als thuishulp en deed het huishouden voor mensen die dat zelf niet konden. Raar idee als je bedenkt dat ik jarenlang mijn eigen huishouden niet heb kunnen doen. Maar elke dag huishoudens bijhouden is zwaar werk en ik kon daarom niet veel uren maken. Verdiende dus ook weinig, terwijl het me wel veel energie kostte. Ook wilde ik groeien, en in mijn baantje voelde ik me gevangen. Naast werk had ik geen energie over voor andere dingen en dat maakte me ongelukkig. Hoewel ik het erg belangrijk werk vind, was het niet wat ik wilde doen. Toevallig kwam ik een oproepje tegen. Een bedrijf zocht een tekstschrijver voor de webshop. Ik was te laat met reageren, maar kreeg de baan toch. En ondanks dat ik het doodeng vond – lees hier meer over mijn onzekerheden – sprong ik in het diepe.

Van kinds af aan schrijf ik verhalen

Schrijven is niet zomaar iets wat ik recentelijk ben gaan doen. Vroeger bleef ik steken bij de eerste paar hoofdstukken en had dan weer een nieuw idee dat ik liever wilde uitwerken, maar toen ik een jaar of zeventien was heb ik in eigen beheer twee romans uitgebracht. Zo cool vond ik dat. Het verkocht nog best wel goed ook!

Als ik die boeken nu zou teruglezen, zou ik waarschijnlijk ineenkrimpen van schaamte en er van alles op aan te merken hebben (en dat is precies de reden waarom ik dat dus nooit heb gedaan). Toch vind ik het behoorlijk tof van mijn zeventienjarige zelf dat ik het lef had om boeken uit te brengen. En te verkopen! Ik vind schrijven namelijk iets heel persoonlijks. Die verhalen zaten in mijn hoofd, die heb ik bedacht. En aan andere mensen laten lezen. Nu ook: deze blogs – en de blogartikelen op mijn vorige website – beschrijven wie ik ben, wat ik denk, wie ik wil zijn. Waar ik heen wil en hoe ik dat wil gaan doen. Vind ik best eng. Voor een meisje dat zich haar hele jeugd niet gekend voelde, is het wel een dingetje om me zo te laten zien. Ik heb zin om enorm te groeien in wie ik ben en wat ik kan, en dat mag iedereen zien!

Werken als tekstschrijver

De artikelen die ik voor werkgevers schrijf zijn natuurlijk niet zo intiem als mijn eigen blogs. Je gaat als tekstschrijver in gesprek met je opdrachtgever om erachter te komen wie hij of zij is. Wie de lezers zijn en wat zij leuk en interessant vinden. Het is echt een uitdaging om precies de juiste woorden te vinden, te weten hoe ver je kunt gaan en wat je beter wel of juist niet kunt zeggen. Door het schrijven, te redigeren en te puzzelen met woorden kan ik mijn creativiteit kwijt, elke dag weer. En dat in mijn gezellige huis, met mijn kat op schoot en een kop thee naast me. Zoals het een echte huismus betaamt! 🙂

Wat doe jij for a living? Is het iets wat je echt leuk vindt of zou je liever iets anders willen doen? Ik hoor graag van je in de comments! 🙂

Foto: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *